A Taste of Thailand


Anvendelse

Olie aromaterapi er en meget blid behandlingsform der kan foregå i badekar eller på det traditionelle massageleje hvor der blandes æteriske olier i massageolien. I forbindelse med badning i badekar, bliver olierne opløst i det varme badevand som kompressor ved indånding af dampe, som enten frigives ved opvarmning af vand iblandet olierne såkaldte duftlamper eller fra et par dråber som dryppes på et klæde.
Hvad bruges aromaterapi til

Aromaterapi bruges som led i behandling af mange forskellige fysiske og psykiske symptomer. Terapien er ikke rettet mod helbredelse af bestemte sygdomme. Aromaterapi benyttes først og fremmest for at stimulere og afbalancere klienten, øge klientens følelse af velvære eller for at forebygge eller lindre symptomer. Behandlingen benyttes særlig ved symptomet og lettere depressioner. Endelig menes aromaterapi at have en antibakteriel virkning og at fremme sårheling.

Historisk oprindelse

Mennesker har behandlet hinanden med æteriske olier i mange tusind år. I gamle Arabiske, Kinesiske og Indiske lægetekster kan man se, at æteriske olier blev anvendt terapeutisk. Man ved desuden at de gamle Ægyptere brugte æteriske olier i forbindelse med balsamering af deres døde ikke så meget på grund af oliernes dufte, men mere fordi olierne virker bakteriedræbende. Det er sandsynligvis korstogsridderne der bragte den terapeutiske anvendelse af æteriske olier til Europa. Historiske optegnelser viser, at æteriske olier blev anvendt under pesten i det 14. århundrede og af urtemedicinske læger i det 16. og 17. århundrede. Aromaterapi behandlingen som vi kender den i dag blev grundlagt i 1920’erne af den franske kemiker René Maurice Gattefossé, der ved et tilfælde opdagede oliernes lægende virkning. Da han i sit laboratorium blev forbrændt, stak han uvilkårligt armen ned i et kar med dét, han først troede var koldt vand, men senere opdagede var lavendelolie. Såret helede overraskende hurtigt, og Gattefossé forfulgte sin nye opdagelse ved at lave forsøg med andre æteriske olier. Senere eksperimenterede den Franske kirurg Jean Valnet med olierne i behandling af sårede soldater og psykiatriske patienter. Han udgav i 1964 bogen "Aromathérapie", som mange opfatter som aromaterapiens grundbog. I 1950’erne begyndte den Østrigske biokemiker Marguérite Maury at anvende æteriske olier i forbindelse med massage, og hun grundlagde aromaterapeutiske klinikker i England, Frankrig og Schweiz. I dag er aromaterapi som selvstændig terapiform særligt udbredt i England og Frankrig.

Bivirkninger

Der kan forekomme allergiske reaktioner, hvis olierne anvendes direkte på huden. Nogle olier kan give hovedpine og kvalme ved høje koncentrationer, mens andre f.eks. Bergamotte kan øge hudens lysfølsomhed. Gravide og personer med forhøjet blodtryk frarådes at bruge visse typer olie f.eks. merian, sellerifrø, angelik (frarådes også til diabetikere) og myrra. Oplys ALTID hvis du er i nogle af disse kategorier.

Advarsel

Æteriske olier må ikke bruges indvortes eller i øjnene. Det vides ikke om der er en risiko for interaktion, det vil sige om olierne kan påvirke effekten af almindelige lægemidler, så effekten af lægemidlerne ophæves eller på anden måde forstyrres negativt.